Dorostenci Slavičína hrají v sobotu Na Pasekách proti SK Zlín

/Zlín/ Dorostenci Slavičína odehrají další mistrovské utkání na půdě SK Zlín. Zlínští fotbalisté hrají svá utkání na umělé trávě Na Pasekách. Poslední duel obou soupeřů skončil na podzim ve Slavičíně výhrou domácího celku v poměru 2:0. V minulém kole zlínští dorostenci remizovali na půdě SK Louky 3:3. Slavičané nehráli kvůli špatnému terénu a mají tak svoje utkání v Brumově odloženo na 8. května. Zápas na zlínských Pasekách se hraje v sobotu 27. dubna se začátkem v 10.00 hodin.

sobota 27.4. 2024

UT Zlín-Paseky v 10.00

FC TVD Slavičín
Branky:

 

 

Hodnocení trenéra FC TVD Slavičín Pavla Tomečka:

 

O klubu SK Zlín z jeho webu:

Klub SK Zlín 1931 vzniknul v roce 2014 na základech klubu SK Paseky Zlín. Letopočet v názvu klubu odkazuje k roku založení prvního fotbalového oddílu na Zlínských Pasekách s prostým názvem SK Zlínské Paseky.

Sídlo původního klubu bylo v klubovně u Singrů. V této restauraci se členové oddílu scházeli a rozhodovali o chodu klubu. Svou louku u Paseckého potoka, na které vzniklo hřiště, dal oddílu k dispozici továrník Antonín Baťa. Hřiště se vybudovalo svépomocí a materiálem přispěla také firma Baťa. Klub postupně rozvíjel svou činnost. Pod jednou hlavičkou působil nejen fotbalový oddíl, ale také kuželkářský, šachový, hudební a zábavní. První soutěžní fotbalové utkání se odehrálo v roce 1935 v Hanácké župě pod vedením trenéra Valenty. Během druhé světové války udržel klub svou omezenou činnost.

V roce 1949 se SK Zlínské Paseky v rámci sjednocování tělovýchovy přejmenovaly na Sokol Svit VII Paseky Gottwaldov – oddíl kopané. Hráči A-týmu nastupovali ve III. třídě, oddíl tvořil také B-tým a žáci. V sezóně 1950/1951 během žní stála na hřišti mlátička pro sklizeň obilí a členové klubu pomáhali místním zemědělcům.

V roce 1953 došlo k dalšímu přejmenování. Nový název zněl TJ Jiskra Paseky Gottwaldov.

Nové zděné šatny byly postaveny v rámci akce „Z“ v roce 1960 za materiálové pomoci města. Výstavbu si zajišťovali členové klubu sami.

V roce 1965 vyhráli dorostenci Okresní přebor. V roce 1969 postoupili muži do Okresního přeboru.

K další úpravě názvu na TJ Sokol Gottwaldov – Paseky došlo koncem 60. let.

V soutěžním ročníku 1975/1976 se A-mužstvo drželo převážně v horní polovině tabulky Okresního přeboru. Stejnou soutěž hráli ve své kategorii také dorostenci.

V roce 1975 započala rekonstrukce hřiště zahrnující zatrubnění potoka, odvodnění a navážku hrací plochy, založení trávníku a stavbu tribuny. Rekonstrukci prováděli členové klubu svojí brigádnickou prací. Materiál uhradila obec a techniku poskytovalo JZD. Členové na stavbě odpracovali 10 000 brigádnických hodin. Po dobu rekonstrukce fotbalisté hráli v azylu na Mladcové. Slavnostní otevření nového hřiště se uskutečnilo 6. srpna 1977. V té době SK podporovalo JZD, od kterého hráči A-mužstva dostávali za vítězný zápas prémii 200 Kčs.

V roce 1988 se SK Paseky sloučil s TJ Rudá Hvězda Gottwaldov, kde působil jako oddíl kopané. V roce 1990 se TJ RH přejmenovala na Sportovní klub policie Zlín.

V ročníku 1994/1995 hráli muži I. B třídu pod vedením trenéra Františka Žůrka. Na zápasy chodilo až 250 diváků. Dorostenci a žáci hráli tehdy Župní soutěž.

V sezóně 1995/1996 došlo na další rekonstrukci hrací plochy. Vylepšil se odvodňovací systém, navezla se ornice a založil nový trávník. Po dobu opravy se hrálo na škvárovém hřišti na Januštici po dohodě s tamním FC Svit Gottwaldov.

Po sezóně sestoupili muži do Okresního přeboru a v dalším ročníku 1996/1997 do III. třídy. Naopak žáci v roce 1996 zvítězili v Župní soutěži a postoupili do Župního přeboru. Tuto soutěž v sezóně 2000/2001 také vyhráli. Hráče ročníků 1986 a 1987 v té době vedli trenéři J. Vyoral a J. Kolenič. Družstvo tedy postoupilo do Žákovské ligy, což byl největší úspěch mládežnického fotbalu nejen na Pasekách, ale i v celém městě.

Na jaře 2001 vzniklo nové občanské sdružení pod obnoveným názvem Sportovní klub Paseky Zlín, o jehož založení se zasloužili J. Vyoral, J. Moučka a J. Maliňák. Předsedou byl zvolen Ivan Šoula. Takže 70. výročí založení,fotbal na Pasekách oslavil znovu jako samostatný klub!

Základním krédem obnoveného klubu byla orientace na práci s mládeží a postupné budování celku mužů. Klub si vytyčil i výkonnostní cíle: aby žáci a dorostenci hráli na úrovni Krajského přeboru, muži na úrovni I. B třídy a současně aby klub měl širokou základnu přípravky.

Vedení klubu se v roce 2005 po zhodnocení stavu hřiště s ohledem na početnou mládežnickou základnu a tréninkové zatížení rozhodlo přebudovat neudržitelný přírodní trávník na umělý povrch. V letech 2006–2007 byla zajištěna projektová dokumentace a finanční zajištění se řešilo z dotace z programů MŠMT. Klub dostal finanční dotaci na rok 2008 a spolu s vlastními financemi započala první etapa zásadní rekonstrukce stadionu. První etapa obsahovala stavbu poloviny hřiště s umělým trávníkem. Druhá etapa měla pokračovat v následujícím roce stejným způsobem.

Po politických změnách však z dohody sešlo a SK Paseky Zlín byl v okolí známý dva roky jako klub s polovinou hřiště. Muži v té době našli azyl na Březůvkách, dorostenci hráli domácí zápasy ve Štípě a žáci na Mladcové.

Na základě příslibu tehdejšího náměstka ministra MŠMT měl klub dotaci na dokončení hřiště dostat v roce 2011. Vlastní část financí měl klub připravenou. Proto práce na druhé etapě začaly a v průběhu března až června 2011 byla dokončena druhá polovina hřiště. Na slíbenou dotaci klub čekal marně a dostal se do dluhu, který pravidelně splácel. Částečnou pomoc poskytlo město Zlín převzetím stadionu.

Sled událostí z konce roku 2013 a neschopnost klubu dále splácet dluh vedly k nucenému ukončení činnosti klubu SK Paseky Zlín k 30. červnu 2014. Počátkem roku 2014 byl založen SK Zlín 1931, z.s., který navázal na činnost předchozího klubu,především v oblasti sportovní výchovy mládeže a rozvoje jednotlivých kategorií mužstev.Dále klub zahájil úzkou spolupráci se Sportovním centrem mládeže FC Zlín na Vršavě s cílem podpořit talenty a jejich rozvoj v prvoligovém klubu. Proto naše týmy přípravek a žáků,hrají své soutěže pod hlavičkou FC Zlín B.