Fotbalisté Slavičína  hostí v neděli nováčka z Kostelce na Hané

/Slavičín/ Další mistrovské utkání odehrají slavičínští fotbalisté  v neděli 12.5. 2024 na domácí půdě s Kostelcem na Hané. Nováček soutěže zatím nasbíral v soutěži 27 bodů a patří mu devátá příčka. V posledním utkání Hanáci porazili na domácí půdě olomoucké Nové Sady 2:0. Slavičané zatím nasbírali 36 bodů a v minulém kole nestačili na FC Vsetín, když si domů přivezli pět branek. Poslední měření sil na podzim v Kostelci na Hané skončilo výhrou Hanáků v poměru 2:0. Utkání na slavičínském hřišti má v neděli 12.5. 2024 začátek v tradičním času v 10.15 hodin. 

FC TVD Slavičín

neděle 12.5.2024

 

Branky: 
Sestava:
Střídali: 
Slavičín,  12.5. 2024, v 10.15 hodin

Historie klubu z Kostelce na Hané:

FC Kostelec na Hané je fotbalový klub s více než 90letou tradicí. Historie klubu sahá až do roku 1932 a z klubové kroniky lze vyčíst, jak k jeho vzniku došlo. V sobotu se chodívalo do hostince na řízné pivo a kus řeči. A protože u piva vzniklo nejedno dobré přátelství, bylo tomu tak i tehdy v roce 1932. Ke dvěma krejčím, Cyrilu Vilímcovi a Františku Hvozdeckému, si přisedli mládenci ze Zahrady a že by si chtěli zahrát kopanou. To bylo něco pro Cyrila Vilímce, bývalého sparťana. Z několika takových besed se rozneslo po Kostelci, že bude založen SK Kostelec na Hané.

A tak se 7. únor stal historickým dnem. Sluníčko po ránu pěkně hřálo a kolem obecní louky postávalo několik zvědavých nadšenců, neboť toho nedělního odpoledne byl na louce sehrán první zápas v kopané pod názvem SK Nerudovka – Zahrada – SK Kostelec, s výsledkem 2:1. Bohužel první zápas to odnesla louka a měl také úřední dohru před obecním výborem s tím, že někdo musí uhradit škodu na zničeném trávníku louky.

Základní kámen byl položen 12. března, kdy se založil sportovní klub. Prvním předsedou se stal Cyril Vilímec (1899 – 1968). Přesto, že se nový spolek měl čile k světu, musel všechna utkání hrát na hřištích soupeře. Historicky první mistrovský zápas sehráli kostelečtí hráči 3. dubna 1932 v Olomouci s Novohodolanským SK, který vysoko prohráli 1:7. Když první branku vstřelil Ladislav Malíšek.

V minulosti hrával soutěže od okresních tříd až po krajské soutěže, přičemž nejvyšších pater organizovaných soutěží dosáhl v letech 1952–1956, kdy hrál krajský přebor. Ten aktuálně hraje od roku 2022 i nyní a bojuje o postup do divizních soutěží. Novodobá historie se začala psát od roku 2006, kdy započala obsáhlá rekonstrukce areálu, který je nadále rozšiřován a zvelebován, a následným postupem do 1.B třídy v roce 2007. V roce 2017 se pak našemu klubu podařilo postoupit do 1.A třídy, následně v roce 2022 do krajského přeboru a v roce 2023, poprvvé v historii klubu, do divize.

 

Historické milníky

Areál FC KnH

1932 – rok založení klubu (původně S.K. Kostelec na Hané)
1952 – poprvé postup do krajského přeboru
1992 – změna názvu klubu na FC Kostelec na Hané
2007 – postup do 1.B třídy Olomouckého kraje
2017 – postup do 1.A třídy Olomouckého kraje
2022 – postup do krajského přeboru
2023 – postup do divize

 

Družstva ročníku 2022/2023

„A“ mužstvo – krajský přebor Olomouckého kraje
„B“ mužstvo – okresní přebor Prostějov
Dorost – Krajský přebor Olomouckého kraje (sdružené družstvo TJ Sokol Mostkovice)
Starší žáci – Krajská soutěž Olomouckého kraje (sdružené družstvo TJ Smržice)
Mladší žáci – Okresní přebor Prostějov (sdružené družstvo TJ Smržice)
Starší přípravky – Okresní přebor Prostějov
Mladší přípravky – Okresní přebor Prostějov
Školička – předpřípravky

 

Areál

Areál fotbalového klubu FC Kostelec na Hané se nachází na ulici Legionářská v Kostelci na Hané. V rámci areálu je budova zázemí se 4 šatnami, šatnou rozhodčích, sprchami, toaletami a technickou místností. Vedle budovy zázemí je umístěna klubovna s vnitřním i venkovním krytém posezením, výčepem a krbem. V rámci areálu jsou dále umístěny 2 skladové kontejnery s technikou k úpravě sportovních ploch a dětské hřiště. Sportovní plochy jsou tvořeny hlavním fotbalovým hřištěm s rozměrem 102x63m, dále tréninkovým hřištěm 102x55m, obě se zavlažováním, a menší tréninkové hřištěm s umělým osvětlením s rozměry 60x40m.

 

Zdroj: https://fcknh.cz/klub