Fotbalisté FC TVD Slavičín hostí v nedělním dopoledni Skaštice

/Slavičín/ Hráči Slavičína se poprvé v nové sezóně představí domácím příznivcům. Po dvou duelech v Olomouci nastoupí v nedělním dopoledni proti Skašticím. Hosté zatím v tabulce nasbírali čtyři body, po výhře v Přerově a domácí remíze s Novými Sady. Slavičané si z Hané přivezli jednu výhru a jednu prohru. Poslední duel ve Slavičíně skončil výhrou hráčů FC TVD v poměru 3:2. Skaštice jsou ale velmi nepříjemným protivníkem a mají ve svém kádru několik zkušených hráčů. Slavičané v minulém kole po nevýrazném výkonu prohráli na půdě olomouckého HFK, přesto budou chtít v úvodním domácím duelu bodovat naplno.

FC TVD Slavičín

neděle 20. srpna

hřiště Slavičín v 10.15 hodin

Branky:
Sestava:
Střídali: 
Slavičín,  20.8. 2023

Historie klubu TJ Skaštice:

 

 

Ve Skašticích se TJ věnuje především fotbalu, jehož začátky spadají kolem roku 1960, kdy se hrála pouze přátelská utkání a různé turnaje. Organizovaně se začal hrát fotbal od roku 1983, kdy měl klub pouze mužstvo starších žáků. V roce 1987 bylo založeno družstvo mužů.

Začátky byly hodně těžké, protože řada místních hráčů hrála v okolních vesnicích a nebo hráli vyšší soutěže. Postupem času se hráči vrátili do Skaštic a v roce 1993 klub slavil historický postup do okresního přeboru, do kterého Skaštice dovedl trenér Ivo Frýdl, tehdy hráč Hanácké Slávie Kroměříž.

O tento úspěch se zasloužili tito hráči: L. Lipka, M. Frýdl, M. Závrbský, Z. Drábek, D. Mikula, I. Schorník, L. Motal, J. Motal, P. Maňásek, A. Novák, V. Hložek, V. Čabla, M. Švagera, L. Bláha, P. Hyánek, F. Hyánek, J. Gulán, D. Bocek. Okresní přebor se hrál ve Skašticích do roku 1999, kdy sestupovala čtyři mužstva do nejnižší soutěže. Zpět do okresního přeboru se klub vrátil po čtyřech letech. Mezi tím vzhledem ke své poloze vystřídaly Skaštice obě skupiny III. třídy. Postupovaly nakonec ze skupiny B. V okresním přeboru se postavení mužstva každým rokem zlepšuje: 12 – 10 – 9 – 7. Ve Skašticích se od vzniku oddílu vystřídala také řada trenérů: Fuksa, Stančík, Velinský, Frýdl, Hložek a Menšík.

Z důvodu nedostatku žáků neměly Skaštice v roce 2007 družstvo starších žáků, ale přihlásily se do soutěže dorostu. Nakonec se toto rozhodnutí ukázalo jako cesta správným směrem, protože v letošním roce již zasáhli někteří dorostenci do zimní přípravy mužů. Dlouhá léta působil v roli předsedy klubu Zdenek Stančík senior, který se zasloužil o rozvoj tělovýchovy a hlavně se podílel na vzniku fotbalu ve Skašticích. Po odstoupení se stal předsedou Ladislav Motal, dlouholetý hráč Skaštic.

Areál i fotbalové hřiště do roku 2006 nebyly ve vlastnictví obecního úřadu, takže funkcionáři nemohli budovat odpovídající zázemí pro fotbal ve Skašticích. V současné době se zpracovávají projekty na vybudování nových šaten, které určitě přispějí ke kvalitnější sportovní činnosti. Bez výrazné podpory obecního úřadu by se fotbalistům ve Skašticích jen velmi těžko dýchalo.

Současné mužstvo se podařilo doplnit řadou kvalitních hráčů, kteří působili ve vyšších soutěžích, například Martin Chorý, Jindřich Lehkoživ, Ivo Frýdl a další. Vzorem pro mladší hráče může být Martin Chorý, který odehrál zápasy v I. a ve II. lize.

Po podzimní části sezony se mužstvo pohybuje kolem středu tabulky, a cílem mužstva je umístění do 5 místa. Skaštice se před letošní sezonou opět výrazně posílily, když přišla čtveřice hráčů z Kvasic (Sedlák, Nevařil, Sehnal, Bubla). Z důvodu malé hráčské základny je cílem hrát a udržet do budoucnosti okresní přebor.

 

Skaštice se v současné době mohou pochlubit dvěma hráči, Zdeňkem Konečníkem, který nastupoval za Tescomu Zlín v I. Gambrinus lize a Lukášem Motalem, který hraje dorosteneckou ligu U19 za Tescomu Zlín a je v reprezentaci ČR U18.