Bývalí ligoví dorostenci Slavičína slavili šedesátiny fotbalem

/Slavičín/  Slavičínští ligoví dorostenci hráli v osmdesátých  letech celostátní ligu. Někteří oslavili již šedesáté narozeniny. Na svoji oslavu si pozvali  bývalé spoluhráče a také trenéry.

 

V pátek 22. července 2022 se na stadionu FC TVD Slavičín sešly místní fotbalové legendy, aby společně oslavily šedesáté narozeniny svých někdejších spoluhráčů a také ligových dorostenců. Mezi hráče zavítal i bývalý trenér – osmdesátiletý Ignác Matějovič či tehdejší předseda oddílu Ing. Milan Ptáček. Fotbalové utkání hrané na 2×30 minut proběhlo v přátelském duchu a z konečné výhru 2:0 se radovalo nakonec mužstvo oslavenců. Branky zaznamely Ing. Jiří Váňa a Štěpán Heiník. Po zápase následovalo předávání darů a malé posezení zakončené zpěvy pátečními.

 

Zde je článek o dorosteneckém týmu z některých médií:

 

Dorost TJ VS Slavičín v roce 1980 postoupil do nově utvořené Celostátní ligy

 

Mezi kluby velkých měst a slavných jmen byla účast slavičínských chlapců v Celostátní lize kuriozitou. Psalo se o nich v časopisu Gól i v Československém sportu, novináři hodnotili nejen výkony slavičínského dorostu, ale i výsledky výchovné práce trenérů Františka Maryáše, Ignáce Matějoviče, později Ladislava Papeže, Emila Zlámala a obětavého vedoucího družstva Zdeňka Rumplíka staršího. Na přitažlivá utkání slavičínských dorostenců se silnými soupeři se přišlo na slavičínský stadion podívat na 1500 diváků ze širokého okolí. Do Slavičína tak zavítaly celky obou pražských „S“, Bohemians, Dukly, Plzně, Pardubic, Teplic, Zbrojovky Brno, Baníku Ostrava, Chomutova, Jihlavy či Mladé Boleslavi.

Po slavičínském trávníků běhala v té době mládežnické esa, která se stala později pilířem České fotbalové reprezentace. Počínaje Lavičkou, Koubou, Mikloškem, Schwarzem, Haškem, Kulou, Bílkem, Skuhravým, Kubíkem, Kadlecem, Daňkem, Drulákem, Márošim, Kukletou, Podaným či Vlkem a dalšími. Určitě by se nám podařilo vyjmenovat další jména, která později psala další nezapomenutelnou historii českého fotbalu…

 

Nejvyšší celostátní soutěž se však i přes několik pozoruhodných výsledků ve Slavičíně v silné konkurenci věhlasných klubů udržet nepodařilo, když mužstvo zbytečně poztrácelo pár bodů. Za zmínku ale určitě stojí skalpy pražské Slavie a Bohemians a remíza s pražskou Spartou. Po sestupu z ligy došlo u týmu ke generační výměně a dorostenci působili ve druhé Moravské lize.

 

 

 

FOTO z oslav od Zdeňka Rumplíka najdete zde – https://slavicin.rajce.idnes.cz/Slavicin_Legendy_Dorost_22-7-2022

 

 

]