Dorostence Slavičína povede i nadále zkušený kouč Pavel Charvát

/Rozhovor/  Slavičínské dorostence povede i nadále trenér Pavel Charvát. Jeho pravou rukou bude bývalý hráč FC TVD Pavel Tomeček, který působil jako trenér u mužů v nedaleké Lipové. 

 

Fotbalový klub FC TVD Slavičín prodloužil smlouvu s trenérem Pavlem Charvátem. Zkušený harcovník povede i nadále dorostence Slavičína v Krajském přeboru. Bývalý druholigový fotbalista je držitelem trenérské licence B a své trenérské řemeslo uplatňoval v nedalekém Brumově či na Vsetíně. Kouče dorostu jsme vyzpovídali v našem dalším rozhovoru.

 

 

Trenére, jak byste zhodnotil jarní část dorosteneckého týmu?

Naše jarní výsledky, kdy ze 12 zápasů jsme 3x zvítězili, 1x remizovali a 8x prohráli s celkovým skóre 26:47 a ziskem 10 bodů, rozhodně nepůsobí jako úspěšná sezóna. Ale abychom byli objektivní, tak jsme v podstatě ani jeden zápas v sezóně nehráli kompletní, navíc celou první polovinu jarní části jsme neměli z důvodů zranění obsazen post brankáře a také jsme se potýkali se zraněními či nemocemi. Naopak příslibem může být to, že v těchto dvanácti zápasech jsme v deseti z nich dokázali dát první branku a v zápase jsme vedli.

Soutěž se v hodině dvanácté nakonec podařilo zachránit, věřil jste v záchranu?

Mám-li být upřímný, tak v záchranu jsem věřil ještě v pátek před posledním mistrovským utkáním, do doby, než hrála Viktorka Otrokovice v Lužkovicích…

Které zápasy byly z Vašeho pohledu nejpovedenější a na které je třeba rychle zapomenout?

Mezi zápasy, které se nám vůbec nepovedly, patří prohra 9 :1 v Bojkovicích a druhý poločas zápasu v Kunovicích. Pokud jde o ty povedenější, tak mezi prvními musím samozřejmě jmenovat existenční zápas v Luhačovicích, ale svou kvalitu měly i zápasy v Lužkovicích nebo třeba domácí utkání s Baťovem či Rožnovem pod Radhoštěm

Před další sezonou jste zvažoval ukončení angažmá, nakonec jste u týmu setrval….Co Vás k tomu vedlo?

Před tím, než jsem se rozhodl trénovat dorost ve Slavičíně, jsem případným zájemcům o mé služby říkal, že už nikdy nechci trénovat tým, který musím v pátek obvolávat a prosit, aby nás na mistrovské utkání bylo jedenáct! A to je samozřejmě v současnosti velkým problémem tzv. „malých klubů“, což jsou prakticky všechny na okolí. Vinou úzkého kádru, zranění a dalších okolností jsem téměř každý nás zápas řešil, kolik nás bude. Trenérská práce v situaci, kdy hraje ten, kdo dorazí na zápas, se jaksi vytrácí a já nerad dělám něco, co nemá smysl, a to mi smysl nedávalo. Navíc jsem se vrátil ke svým koníčkům z mládí a řekl jsem si, že to nemám zapotřebí.

Na druhou stranu jsem člověk, který téměř neumí prohrávat, a navíc nerad odchází od rozdělané práce, tak jsem se po zvážení všech pro a proti rozhodl pokračovat. Mému rozhodování hodně napomohlo i to, že z žákovské kategorie přechází do dorostenecké kategorie 8–10 kluků, což je fajn. Ono se totiž lépe odchází od týmu, který je stabilizovaný, ví, co má hrát a v tabulce je, řekněme, v první polovině. Když se podíváme na naše jaro a celkový výsledek, tak to pro nás rozhodně neplatí!

Realizační tým posílil Pavel Tomeček, co očekáváte od tohoto spojení, kdy by měl být Vašim asistentem?

Tak to by možná mě zajímalo víc, než Vás!?! Neodpustím si poznámku, že nemám rád dělení na trenéry a asistenty, jsme dva trenéři, kteří když budou, doufám, úplně odlišní, protože tato rozdílnost bude ku prospěchu věci.

Jeho trenérskou práci neznám, ale známe se z doby, kdy jsme hrávali buď proti sobě, nebo spolu. Po setkání s ním oceňuji jeho zřejmý organizační talent a přímost, se kterou řeší nastávající situace.

Máte už vybraného i vedoucího mužstva?

Ještě jsme otázku vedoucího mužstva neřešili, ale já jednoznačně preferuji, aby v této pozici vystupoval můj dosavadní spolutrenér Petr Fojtík, který u slavičínského dorostu působí bezmála čtyři roky.

V kádru dorostu končí pouze stoper Hrabina a kapitán Kuba Bor. Mužstvo by tak mohlo být hodně silné?

Vypadá to, že těch „odchodů“ bude nakonec o něco víc, ale vše je ještě v jednání. Až začátek sezóny napoví, jestli bude Váš předpoklad naplněn. Když se na to podíváme z druhé strany, tak budeme hlavně velmi mladým mužstvem a u mládežnických kategorií je věk dost zásadním atributem. Nesmíme také zapomenout, že i když končí „jen“ tito dva hráči, tak patřili jednoznačně k těm klíčovým, takže jestli se nám je podaří adekvátně nahradit, ukáže čas.

Znáte už program přípravných utkání?

Přípravné období je velmi krátké, takže máme jen dva přátelské zápasy – ve čtvrtek 21. 7. hrajeme v Pitíně s dorostem Bojkovic a na konec července jsme si naplánovali generálku s muži Lipové.

Kdy začínáte sezonu a kdo bude Vaším prvním soupeřem?

Začínáme 7. 8. 2022 v Rožnově pod Radhoštěm.

Budete mít na starost i propojení mládežnických mužstev s A týmem. Co od toho očekáváte?

Mám svou vizi, ale musím ji prodiskutovat se svými partnery, protože jeden člověk to samozřejmě nemůže zvládnout. Když to velmi zjednoduším, ale opravdu velmi, tak má očekávání jsou taková, že mládežnické kategorie by měly pravidelně vyprodukovávat hráče pro A tým. S jakou periodou, či v jakém množství, to si budeme muset počkat, protože to je běh na dlouhou trať.

Bylo zrušeno B mužstvo mužů. Co si o tomto kroku myslíte?

Já jsem obecně nepřítelem B týmů. Ve všech klubech, kde jsem měl možnost působit, chtěl bych zdůraznit, že se většinou jednalo o „malé kluby“, v tom smyslu, jak jsem to uváděl výše, B týmy nefungovaly, ba naopak v klubu způsobovaly spíše napětí a třenice. Ale pokud A tým hraje relativně vysokou soutěž a má dostatečně široký kádr a mládežnické kategorie vychovávají dostatečné množství hráčů, kteří se nedokáží hned prosadit v áčku a tím pádem béčko nemá problém s počty hráčů, pak mít béčko je jednoznačně pozitivní věcí. Také rozumím hlasům, které říkají, že kluci, kteří odejdou na hostování do okolí, jsou většinou nenávratně ztraceni a v tom okamžiku práce s mládeží tak trochu postrádá smysl.

Kde prožijete letošní dovolenou?

Budu s rodinou poznávat krásy severní Itálie.

 

 

Pane trenére, díky za rozhovor a přejeme Vám hodně zdaru u započaté práci v našem klubu.

 

 

 

Ing. Pavel Charvát

 

 

Hráčská kariéra:

– 1977 – 1986 mládežnické kategorie Brumov

– 1987/1988 ligový dorost Jiskra Staré Město

– 1989 – 1992 Jiskra Staré Město muži (MSFL)

– 1993 – 1995 LeRK Brno (II.Liga)

– 1995/1996 ČSK Uherský Brod (II.liga)

– 1996/1997 LeRK Prostějov (II.liga)

– 1997/1998 Patro Eisden (Belgie, II.liga)

– 1999/2000 Elseremo Brumov (postup do MSFL)

– 2000/2001 FK Kunovice (MSFL)

– 2002 – 2005 Gerasdorf – Stammersdorf (Rakousko)

– 2006/2007 Elseremo Brumov (divize)

– 2008 – 2012 CF Obritz (Rakousko)

– v roce 1995 akademický reprezentant České Republiky na univerziádě ve Fukuoce, Japonsko

 

 

Trenérská kariéra:

– 2000 – 2002 žáci Valašské Klobouky

– 2003 – 2006 dorost Valašské Klobouky

– 2007 – 2011 muži Valašské Klobouky

– 2011 – 2013 muži Vlachovice

– 2013 – 2015 U17 Vsetín

– 2015 – 2016 muži Valašské Klobouky

– 2016 – 2017 muži FC Vsetín

– 2018 – 2019 muži Štítná nad Vláří

– 2019 – 2021 muži FC Brumov

 

 

 

 

 

 

 

 

]