Na stoperu můžu zúročit své zkušenosti a čtení hry, říká o změně svého postu Tomáš Kocián

Přinášíme vám rozhovor se stálicí slavičínské sestavy, obráncem, Tomášem Kociánem. Ten se rozpovídal nejen o nadcházejícímu duelu proti Skašticím, ale i o své změně postu nebo spokojenosti, že se daří jeho oblíbené Spartě.

O víkendu jsme měli odehrát šlágr kola proti Hranicím, který se ale odložil. Nemůže to být problém před duelem se Škasticemi, že jsme týden stáli?
Nemyslím si, že to bude problém. Alespoň jsme využili volný víkend i k jiným aktivitám než je fotbal a budeme se o to více těšit na tento zápas, který nás čeká.

Ty osobně máš v týmu Skaštic několik kamarádu včetně tvého švagra Lukáše Motala. Je tento duel pro tebe více speciální?
Je to pro mě určitě zajímavější utkání než ostatní zápasy. S Montym (pozn. Lukáš Motal) určitě půjdeme do zápasu oba naplno jelikož ani jeden neumíme prohrávat, což znamená, že se rozhodně nebudeme šetřit. (úsměv)

Právě s Lukášem jsi mel v loňském zápase několik vyhecovaných situací. Po zápase jste si podali ruce a vše dobré nebo jste to ještě řešili i později?
My jsme to dál neřešili. Spíše to bylo téma pro ostatní. My jsme spolu vždy hned v pohodě.

Co říkáš na dosavadní výkony soupeře, který ještě vylepšil své loňské výsledky a v současné době vede divizi?
Pro mě to není žádné překvapení, jelikož Skaštice mají tým, který vydrží poctivě pracovat celý zápas a opírají se o dvě individuality v podobě Montyho a Konyho(pozn. Zdeněk Konečník). Na ně se pak nabalují další hráči. To z nich dělá zajímavý a sympatický tým. Já jim přeji, aby se pohybovali v popředí divize co nejdéle a svými výkony štvali týmy z větších měst, které by se viděli nejradši na jejich místě.

S jakou taktikou půjdete na soupeře, pro kterého není problém i venku střílet hodně branek?
My máme každý zápas jednoduchou taktiku a to vyhrát. S tím jdeme do každého zápasu a soustředíme se jen na náš výkon. Jestliže Skaštice dávají hodně branek, tak hold budeme muset dát aspoň o jednu víc. (úsměv)

Celkově v nové sezoně jsou velmi proměnlivé výsledky všech týmů a tabulka je na čele hodně vyrovnaná. Překvapilo tě to?
Nepřekvapilo. Úroveň všech hráčů v divizi je podobná a vždy rozhoduje, kdo tomu v zápase obětuje víc a má větší hlad po vítězství. Já vždy říkám, že finále celého týdne je o víkendu při zápase a tam musíš být nachystaný na 100%.

Během podzimu jsi začal nastupovat na stoperu namísto krajního obránce. Proč tomu tak je? Více ti to vyhovuje?
Je to z moji vlastní iniciativy. Jelikož vím, že už rychlost ani dynamika s fyzickou kondicí nejsou moje silné stránky. Ba naopak na stoperovi můžu být platný pro tým svými zkušenostmi a čtením hry.

Trochu odbočíme z divize rovnou do první ligy. O tobě se ví, že jsi velký fanoušek Sparty Praha. Jak prožíváš po letech strádání její výborný vstup do sezóny a co říkáš na los skupiny EL?
Jsem rád a upřímně si to užívám. Je radost opět vidět Spartu tam, kde patří – tedy na první místo! Los Evropské ligy je super a už se těším na zápasy.