Změna na trenérském postu áčka. Kormidla se znovu ujímá Petr Slončík

Těsně před začátkem nové sezony se udála v našem A-týmu trenérská rošáda. Dosavadní trenér Michal Švach na vlastní žádost ukončil své působení u nás. Na to rychle zareagoval předseda klubu Vlastimil Rak a domluvil se s bývalým trenérem Petrem Slončíkem na obnovení spolupráce. Nejprve se k celé situaci vyjádřil předseda klubu Vlastimil Rak a následně jsme si připravili rozhovor s Michalem Švachem.

Vlastimil Rak

Překvapila tě žádost Michala o ukončení spolupráce?
Bylo to překvapivé, ale naše dohoda s Michalem byla pro jarní část sezóny. Po konci jarní části si Michal chtěl vyhodnotit, zda mu okolnosti dovolí pokračovat v trénování dále. Bohužel sezóna byla kvůli Covidu předčasně ukončena a Michal se rozhodl dále nepokračovat. Vedení tohle rozhodnutí respektuje a Michalovi velmi děkuje za odvedení kvalitní práce nejenom u „A“ mužstva, ale i u mužstva dorostu. Michalovi přeji za celý klub vše nejlepší!

V zákulisí se objevují zprávy, že se k nám vrátí Petr Slončík. Můžeš tuhle informaci potvrdit?
Můžu potvrdit, že se do našeho klubu vrací úspěšný trenér Petr Slončík. Petr převezme naše „A“ mužstvo jako hlavní trenér. Dále bude působit jako šéftrenér u mládežnických mužstev. Petře vítej zpět.

Michal Švach

Těsně před začátkem nové sezony ses rozhodl ukončit své působení u A-týmu. Co tě k tomu vedlo?
V první řadě chci říct, že rozhodnutí o ukončení spolupráce s klubem, je iniciativou vyloženě z mé strany.  Nebylo to lehké rozhodování, ale musel jsem ustoupit civilnímu zaměstnání. Stále jsem v roli začínajícího učitele a přípravy mi zabírají většinu času. Poté je potřeba fungovat na baráku, dále jako rodič, trenér atd. A to je opravdu mnoho rolí a žádná z nich se nedá dělat ,,jen tak jako“ nebo snad napůl. Dříve nebo později (dle mého přesvědčení) by symbióza přestala fungovat a odrazilo by se to na klima v kabině nebo v soukromí.

Jak budeš s odstupem času vzpomínat na svou činnost? Bylo něco, co bys udělal jinak?
Vletěl jsem do toho rovnýma nohama. Byla to výzva, která se neodmítá. Vše bylo naprosto nové, jiná výkonnost hráčů, jiný přístup, taktéž úroveň tréninkových jednotek je náročnější. Není to jako dělat s dětmi či dorostem. Nicméně, i přes tak krátké angažmá, si nabídky od vedení klubu nesmírně vážím a chtěl bych jim za to poděkovat. A co bych udělal lépe nebo jinak?  Těžko říct, vše zhatila ,,korona“ a následné přerušení veškeré činnosti. Odmakali jsme zimní přípravu, do prvního mistráku chybělo 14 dní…Co udělat lépe, by asi ukázalo až závěrečné vyhodnocení po jarní části soutěže.

Nelituješ toho, že se neodehrál žádný mistrovský zápas a ty tak nemohl s týmem zabojovat o prvenství v divizi?
Samozřejmě, že mi to vadí. Od půlky ledna jsme byli prakticky pořád v Hrádku na umělce.  A jak říkám, chybělo kousek do ostrého startu a vše se stoplo. Na druhou stranu, měli jsme obrovskou marodku v kabině, takže vše zlé je pro něco dobré. Kluci měli čas na doléčení zranění a osobní přípravu.

Tvé cesty se s naším klubem rozešly nadobro nebo zůstaneš v klubu na nějaké pozici?
V oddíle FC TVD funguji vyjma krátkodobých přerušení prakticky 37 let, jako hráč jsem byl v A týmu přes 20 let a zažil spousty krásných okamžiků. Vnitřně jsem přesvědčen a hlava mi říká, že nadešel čas činnost ukončit. V úterý (pozn. red. 9.6.2020) na tréninku předám veškeré klíče od klubu a poděkuji klukům. Ale bez fotbalu jsem nikdy dlouho nevydržel, takže uvidíme. Třeba mi bude po nějaké době chybět. To však ukáže čas…