Jarní hodnocení dorostu: Rozpačitý start, nakonec vynikající druhé místo v tabulce

Jarní jízda skončila těsně pod vrcholem. V celkovém umístění jsme skončili druzí pouze vinnou horšího skore za Uherským Brodem. Trenér Petr Švach hodnotí nejen jarní část sezony. Navíc jsme si pro vás připravili celkové statistiky dorostu.

Na jaře dorost nezačal vůbec dobře. Čím si to vysvětluješ?
Vysvětlujeme si to společně s bráchou(pozn. asistent trenéra Michal Švach), že zimní příprava nebyla ideální. Kluci nechodili v optimálním počtu, chodilo jich méně. Možná jim ta zima tak nevoněla. Přáteláky jsme skládali za pochodu, někteří soupeři to navíc odřekli, takže jsme neměli žádný přátelák. Myslím si, že v tomto jsme se poučili. Byla to naše první ,,trenérská“ zima a neměli jsme to tak poskládané dopředu, jak by to asi mělo být. Proto ten pomalejší rozjezd, takže tohle určitě bereme na sebe.

Jak jste chtěli mužstvo probudit? Změna taktiky, sestavy..
To ani ne. Důležitý moment proběhl po prohře v Bojkovicích, kdy jsme si s klukama opravdu sedli a probrali dosavadní situaci. Po tom všem jsme viděli, že na klucích jde opravdu poznat zklamaní. My jim v pravou chvíli promluvili do duše a od té doby se to o moc zlepšilo.

Očividně se to povedlo. Vy jste si potom vytvořili rekord v sezoně, což je 8 výher v řadě.
Jojo, tam bylo důležité, že po těch prohrách jsme se zvedli. Je to tak všude, když se jeden zápas po porážkách vyhraje, tak se většinou mužstvo nastartuje a u nás to teda platilo dvojnásob. Hráči se vrátili k tomu, co je zdobilo a začalo je to znova bavit.

Do konce soutěže jste bojovali o prvenství. Byly to pro tebe nervy? Jak hráči zvládali tlak?
Já s bráchou v pohodě. Ti kluci to prožívali mnohem více než my. Až jsme si říkali, že tohle může být až na škodu. Zabývali se tím, sledovali Uherský Brod na dálku. Chtěli to vyhrát, když byli tak blízko, ale bohužel nám to paradoxně uškodilo. Na druhou stranu je dobře, že si tento tlak odzkoušeli, protože něco podobného je čeká v mužích, což je úplně ještě někde jinde než v dorostu.

Nakonec to nevyšlo. Jaká panovala nálada?
Prohráli jsme si to sami, když jsme nezvládli doma předposlední zápas proti Luhačovicím, v ten moment to bylo nejhorší. My s bráchou jsme potom hráče upozorňovali, že i druhé místo je nádherné.

Co chybělo, abyste skončili na prvním místě?
To je těžší otázka..(chvíli se odmlčí) Chyběl nakonec jeden bod navíc.(smích) Nakonec se ukázalo, že každá ztráta bolí a v konečném zúčtování nás to stálo první místo. Jinak já osobně nemůžu říct, že by něco chybělo, prohry k tomu patří a z těch proher se kluci musí poučit. Ukázali to na jaře, kdy se zvedli a udělali skvělou šňůru výher, takže nejde říct, co chybělo.

Po celou dobu jarní sezony dorostenci pomáhali a zapojovali se do dění béčka, potažmo áčka. Jak probíhala spolupráce s trenéry Prešnajderem a Váňou?
Co se týče béčka, konkrétně s trenérem Jirkou Váňou, ta nebyla úplně ideální. Naši kluci, když měli jít hrát za béčko, tak jsem vycítil, že pro ně byla spíše priorita dohrát sezonu za dorost než za béčko, takže ani ta domluva nebyla ideální. Naopak spolupráce s Pavlem Prešnajderem byla ukázková. Pavel mi vyšel v mnoha věcech vstříc. Hlavně si myslím, že dobře nastartoval mladé, například i Dana Zvoníčka, který první půlrok v dorostu vyrostl a přenesl si sebevědomí do mužů atd.

Pro tebe jako začínajícího trenéra to musela být sezona snů?
Ale jo, klidně to tak můžeme nazvat. Když jsme s bráchou v létě přebírali tým, tak byl špatný stav hráčů, bylo jich málo atd. Nebylo to optimální, což je dáno i tím věkem, protože ti kluci mají teď spoustu jiných aktivit a pro každého není fotbal na prvním místě. Což je nechceme ani nutit, ale pokud už ho hrají, tak my za ně zodpovídáme a snažíme se z nich vymáčknout co nejvíce to jde. Celkově své působení hodnotím velmi pozitivně. Byl to hlavně dobrý krok, že jsem sekl na úkor dorostu s pískáním, protože bych to prostě s velkým fotbalem nestíhal. Měl jsem více volna, byl více odpočinutý, takže zpětně výborný krok a ta sezona vyšla jak vyšla, což je vítaný bonus.

Ty sám nemáš trenérskou licenci, což zaštiťoval tvůj bratr. Hodláš si ji dodělat?
Mám to v plánu. Je to začátkem listopadu, respektive jak skončí podzimní sezona. Mám v plánu si udělat základní licenci C a pak uvidíme, jak to bude dále.

Bude v nové sezoně pokračovat u dorostu trenérské duo Švach-Švach?
Myslím si, že ano. Nemám od vedení nějaký impuls, že bychom neměli pokračovat. Co jsem se bavil s bráchou, tak ani on nemá jiné plány, takže bychom měli zůstat.

Někteří hráči budou končit v dorostu. Bude to oslabení do další sezony?
Z mého hlediska to bude oslabení, protože 5-6 kluků končí a ze starších žáku se nám posunují 3, takže už jen tímhle, že šest odejde a přijdou tři, je to oslabení. Navíc kluci, co odchází patřili k pilířům základní sestavy.

Už jsi to nakousl. Ze starších žáků se ti posunou pouze tři hráči. Jaktože?
Trenér žáků David Ptáček má takový ročník, že mu to ideálně vychází. Má tam o rok mladší hráče, takže ti teprve teď budou věkem starší žáci, což má za následek, že se posunou pouze tři. Další ročník jich vyjde zase o více.


Statistiky dorostu

,,V tom mám jasno. Jednoznačně domácí zápas se Štítnou. Zaprvé tam bylo hodně diváků, zadruhé místní derby, utkání jsme vyhráli díky brankám v 90. minutě. Navíc co se týče po herní stránce jeden z nejkvalitnějších zápasů vůbec.“

,,První kolo na jaře v Lužkovicích, hráno na Vršavě ve Zlíně. Nebojím se říct, že z obou stran to bylo jako bychom se poprvé sešli na hřišti. Byla to katastrofa, s fotbalem to nemělo nic společného.“

POŘ. JMÉNO A PŘÍJMENÍ POČET 
1. Jakub Fojtů 22
2. Lukáš Šebák 14
3. David Staněk 11
4. Lukáš Zámečník(ZL) 7
5. Lukáš Zámečník(BO) 5
POŘ. JMÉNO A PŘÍJMENÍ POČET 
1. Michael Gergela 8
2. Martin Kuja 1

Pozn.: Brankář Kuja od 2. kola podzimní části chytal za B-tým.

,,Mám v tom docela jasno. U mě hráč za celou sezonu byl David Staněk. Šel obrovsky nahoru, udělal mi velkou radost a hlavně si to zasloužil, protože byl snad na všech trénincích, což se v této kategorii málo vidí a nakonec mu přineslo ovoce. Ke konci byl dokonce i na divizní lavičce. David na mě udělal opravdu největší dojem. Ještě bych chtěl vyzdvihnout černou práci, kterou odváděl Kuba Fojtů v útoku. On se nezastavil celých devadesát minut, kdy to ještě podporoval důležitými brankami.“