Jsem velmi spokojený se svým vytížením v první sezoně, povídá nadějný dorostenec David Staněk

/Rozhovor/ Tentokrát jsme si pro vás připravili rozhovor s nadějným hráčem, který v letošní sezóně poprvé okusil dorosteneckou soutěž. Řeč je o talentovaném Davidu Staňkovi. Nejen ho jsme vyzpovídali, ale své hodnocení na adresu hráče nám řekl i asistent trenéra Michal Švach.

Představ se nám pro veřejnost. V kolika jsi začínal s fotbalem, kdo tě k němu přivedl, tvůj post, co studuješ a hraješ celou dobu ve Slavičíně?
Začal jsem s fotbalem v 5 letech, kdy mě přivedli k fotbalu rodiče a jsem za to moc rád. Dřív jsem začínal jako útočník, ale postupem času jsem se přesunul na krajní zálohu. Momentálně jsem ještě na základní škole a po prázdninách nastupuji do Holešova na policejní školu.

Máš za sebou skoro svoji první sezonu v dorostu. Jak jsi spokojený?
Jsem nadmíru spokojen. Myslím si, že s kluky tvoříme dobrý tým, který podává skvělé výkony. Jsme dobrá parta. Takže z mé strany si není na co stěžovat.

Jak moc velký skok byl pro tebe přechod z žáků do dorostu? V čem pociťuješ největší rozdíl?
Velký skok jsem pociťoval na začátku sezony. Všechno bylo o mnohem rychlejší, ale po několika týdnech jsem si rychle zvykl.

Ty ses velmi dobře zabydlel na levé straně zálohy a nevynechal jsi skoro žádný zápas v základu. Jsi spokojený se svým vytížením?
Se svým vytížením jsem maximálně spokojený. Jsem rád, že mě trenéři dávali pokaždé do základu. Myslím si, že jsem to měl trochu jednodušší než ostatní, neboť jsem jediný levák v týmu.

Na jaře se ti daří i střelecky. V žácích ti to tam taky padalo?
V žácích to bylo něco jiného. Byl jsem tam nejstarší a měl jsem v týmu takovou tu roli střelce. Dal jsem okolo 20 branek, ale v dorostu už to není takové jako ve starších žácích. Teď spíše nahrávám na goly a dělá mi to větší radost.

Dorost trénují dvě legendy našeho klubu(Michal a Petr Švachovi). Jaké to je pro tebe? Cítíš, že se pod jejich vedením zlepšuješ?
Jsem strašně rád, že nás trénují. Ano, zcela jednoznačně to na sobě pociťuji, že se pod jejich vedením zlepšuji.

Jaká činnost tě v jejich tréninku baví nejvíce?
Líbí se mi jak jsou tréninky stavěné. Nedokážu říct jakou tréninkovou činnost mám nejraději, protože mi vyhovují celkově tréninky.

Dorost je momentálně na první příčce tabulky. Čekal jsi, že se po nepovedeném začátku jara můžete ještě dostat zpět?
Po zimní pauze jsme nebyli tolik sehraní, a proto nám první dva zápasy nevyšly, tak jak jsme chtěli. V tu dobu jsem neočekával návrat na první příčku. Nicméně se nám pak začalo zase dařit a vidina pěkného umístění v tabulce byla rázem nadohled.

Do konce zbývají tři kola. Věříš, že to dokážete dotáhnout do vítězného konce?
Pokud nepolevíme, tak určitě ano.

V uplynulém víkendu jsi podruhé naskočil v mužích za béčko. Jak se ti hrálo? S jakými pokyny jsi šel na hřiště?
Hrálo se mi fajn. Jen jsem nechtěl udělat nějakou zbytečnou chybu. Taky jsem hrál s pocitem, že bych si nechtěl udělat ostudu jako „nováček“.

DAVID STANĚK OČIMA ASISTENTA TRENÉRA MICHALA ŠVACHA

Míša Švach

Davida jako trenér znám už od jeho fotbalových začátků počínaje mladší přípravkou. Už v žákovských kategoriích vynikal tvrdou střelou, dobrým pohybem po hřišti a předvídavostí. Jde o hráče s dominantní levou nohou. A protože i já jsem levák, tak vím jak je pro tým typický levonohý hráč důležitý. Umí se dostat do šancí a skórovat.

I když tady bych Davidovi vytkl, že v některých situacích je zbrklý nebo spíše váhavý, ale to se s přibývajícím věkem srovná. Nutno podotknout, že jde o kluka, který hraje za dorost první sezonu a už patří k pilířům základní sestavy. Na svůj věk je neskutečně ,,zdravě drzý“, s dobrou kopací technikou a uměním se uvolnit. Myslím si, že fotbal má hodně rád. Je to mladý, skromný, ale nesmírně pracovitý kluk. Svým přístupem k tréninkům i v zápase může být příkladem i starším spoluhráčům.

Pokud zvládne své ,,období dospívání“ a věci s tím související, myslím, že má svou fotbalovou kariéru slibně rozehranou. Přeji mu jak v osobním, tak i sportovním životě pevné zdraví, štěstí na trenéry a ať si užívá mládí.