Návrat do Slavičína není rozhodně krokem zpět, povídá slavičínský odchovanec Vojta Kalus

/Rozhovor/ Návrat slavičínského odchovance, Vojtěcha Kaluse, se odehrál opravdu rychlostí blesku. Již o víkendu se zapojil do zápasu proti Uherskému Brodu a ukázal, že bude pro náš tým platnou posilou.

Tvůj návrat se uskutečnil velmi rychle a znenadání. Co stálo za tvým návratem do Slavičína?
Po půlročním angažmá v Rakousku jsem zjistil, že to asi nebude úplně pro mě. Teda především režim, který s tím byl spjatý. Přes týden jsem se totiž i skrze práci nedonutil moc trénovat, což mi pak v zápasech chybělo a šlo to vidět. Hlavně jsem to poznal sám na sobě, že se necítím na hřišti dobře a tak mě fotbal ani moc nebavil. Tak jsem se rozhodl vrátit do Česka a zkusit Viktorku Otrokovice, kde jsem absolvoval v podstatě celou přípravu. No a minulý týden, nejenom s poměrně velké hráčské konkurence v Otrokovicích, ale taky časové náročnosti hrát 3. ligu, jsem se domluvil s panem Rakem, že bych se rád vrátil do Slavičína. Za což jsem moc rád, že mi to v pohodě umožnil.

Nebereš tedy návrat domů jako krok zpět?
Ne, jako krok zpět to rozhodně neberu. Myslím si, že už několik let je Slavičín jeden z nejlepších divizních týmů, jak výsledkově, tak předváděnou hrou, a navíc je tu spousta kvalitních fotbalistů, od kterých se mám co učit.

Jak s odstupem času hodnotíš své působení v Rakousku?
Byla to pro mě cenná zkušenost, jak životní, tak fotbalová. Zlepšil jsem angličtinu, protože jsem musel hodně komunikovat, jak se spoluhráči, tak s vedením. A taky jsem trochu poznal, jaký je rozdíl mezi českým a rakouským fotbalem.

V čem vidíš největší rozdíl?
Největší rozdíl je podle mě po fyzické stránce. I v nižších soutěžích jsou na tom snad všichni hráči dobře kondičně i silově. Za to takticky a technicky mi přijde, že jsou na tom Češi líp.

Jak už jsme zmínili, vrátil ses po půlroce. Změnilo se něco od tvého odchodu ve Slavičíně?
Za největší změnu považuji asi nové trenérské duo a taky přechod zpátky do divize ,,E“, ale to jsem samozřejmě v průběhu toho půlroku zaregistroval. Jinak parta a dobrá nálada v týmu zůstala stejná, což je super.

Nakousl jsi nového trenéra. Bavil ses s ním na jaký post s tebou počítá? Co od tebe očekává?
Zatím jsem toto s trenérem(pozn. Pavel Prešnajder) nějak moc neřešil asi i proto, že na to nebylo moc času. Odtrénoval jsem 2 tréninky a o víkendu hrál už zápas, kde mě viděl jak uprostřed, tak na kraji zálohy, kde se cítím trošku líp. Ale nechci si vymýšlet, tam kde bude potřeba, tam budu hrát.

Co ty sám si slibuješ od staronového angažmá?
Tak v první řadě chci Slavičínu a klukům pomoct co k nejlepšímu umístění v dobře nastartované soutěži, to znamená prát se o místo v základní sestavě, taky se něco nového naučit od zkušenějších spoluhráčů a samozřejmě se fotbalem bavit

Sledoval jsi i nadále výsledky Slavičína? Byl jsi s někým z týmu v kontaktu?
Výsledky jsem bedlivě sledoval, a protože jsem o víkendech stihl snad jen 2 domácí zápasy, tak jsem se díval alespoň online, pokud byl zápas vysílaný. Jinak v kontaktu jsem byl především se Školňou, protože pracujeme ve stejné firmě, tak ten mi většinou popisoval jak probíhaly zápasy a co je nového.

O víkendu startuje divize a my jedeme do Frýdlantu nad Ostravicí, kde nás čeká bouřlivé prostředí. Jak ty se těšíš na první zápas?
Na zápas se těším hodně. Po dlouhé zimní přípravě se většinou nemůžu dočkat prvního jarního zápasu, kde jde už o víc než v přátelácích. Navíc jestli si dobře pamatuji poslední zápas, co jsem proti nim hrál, tak jsme prohráli a dostal jsem docela nakopáno, takže jim mám co vracet. (smích) Doufám že z Frýdlantu přivezeme 3 body!