Podzimní hodnocení dorostu: První místo v tabulce hovoří za vše

Podzim se v podání našeho dorostu povedl nadmíru dobře. Svou zásluhu na tom mají nejen hráči, ale určitě duo trenérů Petr a Michal Švachovi. Ti nám teď zhodnotili průběh podzimní části.

Trenér Petr Švach začal všeobecně hodnotit. ,,Myslím si, že to, co jsme předvedli je až nad očekávání. To mužstvo vypadalo, že bude v horším stavu, kdy jsem se domníval, že nás bude na tréninky chodit málo, ale opak byl pravdou. Kluky to bavilo a chodili ve velkém počtu. Trénovali s chutí a to podzimní umístění je k tomu bonus. Když budu upřímný, tak se splnily moje tajné přání a to mě hodně těší.“

Hodně podobně mluvil i asistent trenéra Michal Švach. ,,Naše podzimní vystoupení vzhledem k postavení v tabulce se musí hodnotit více než příjemně. Nejde však jen o výsledky, pozitivní je i zlepšený celkový přístup všech hráčů jak k zápasům, tak i tréninkům,“ uvědomuje si důležitý faktor a pokračuje dál. ,,Za důležité považuji i zlepšenou komunikaci mezi trenéry a s tím související nominování hráčů mezi dorostem a dospělými.“

Rozbor týmu

,,Tady panuje velká spokojenost,“ říká zcela jasně v úvodu Petr a vysvětluje proč. ,,Zaprvé jsme měli velmi často na tréninku dva gólmany, což je v tomto přeboru luxus. Zadruhé oba brankáři byli výborní, kdy Gergela se dokonce zapojil i do tréninku s áčkem. Gege(pozn. Gergela) byl pro nás oporou, v bráně jsme měli jistotu,“ hodnotí velmi kladně výkony velmi mladého brankáře.

,,Tam se nám to trochu točilo. Přišly zranění zkušených hráčů (Blažek a R. Častulík), se kterými jsem počítal na stopery. Pak se to ustálilo a bylo to velmi slušné. Pro mě je velké pozitivum, že i když do obrany nastoupili hráči, pro které to nebyl přirozený post, tak to zvládli velmi dobře,“ byl mírně překvapený, ale zároveň spokojený s univerzálností svých hráčů trenér Petr Švach.

,,Zde jsme měli největší sílu. Na všech postech velká spokojenost a když k tomu přičtu dobrou spolupráci s Pavlem Prešnajderem(pozn. trenér A-týmu), který mi vycházel vstříc, když mi uvolnil hráče typu Dana Zvoníčka nebo Lukáše Šebáka, nemůžu být nespokojen,“ hodnotí kladně spolupráci a kvalitu záložní řady ambiciozní kouč.

,,V útoku nastupoval na pozici typického hroťáka z 99% Kuba Fojtů, který splnil to, co jsme chtěli. Jen je škoda, že nedal více branek, protože do šancí se dokázal dostat. Věřím, že ty góly přijdou časem,“ zhodnotil útočné eso trenér.

POŘ. JMÉNO A PŘÍJMENÍ POČET 
1. Lukáš Šebák 9
2. Jakub Fojtů 8
3. Kamil Šmotek 4
Jan Švadleňák 4

,,Nedávno po utkání s Hulínem jsem klukům ukazoval tabulku, kde byli napsaní střelci z Hulína, kdy jeden měl 24 a druhý 15, což my nemáme. Máme střelce 8 a 9 branek, takže to máme takhle rozdělené, což ukazuje na to, že hrajeme více týmově a nikdo extra nevyčnívá. Branky se rozloží na celý tým,“ těší mladého trenéra.

Nakonec se k celému rozboru týmu vyjádřil i Michal Švach. ,,Vždy tvrdím, že fotbal je kolektivní hra, kde jednotlivci tvoří tým a tým dává možnost vyrůst každému hráči v osobnost. Tím chci říci, že nerad hodnotím individuality, ale vždy se snažím nahlížet při hodnocení na celý tým. Takže odpověď, kdo mě uspokojil na daném postu, se ode mne nedočkáte.“

,,Tady mě napadá jedno jméno – Ondra Miklas. Je to typ bojovníka, který do všeho vleze, všechno odkope, ale tenhle půl rok si dal říct a začalo mu to jít mnohem více i fotbalově. Viděl jsem ho lehce minulý půlrok a za tento je u něj znát velký progres. Nejen on, ale i ostatní kluci si nechali říct, poradit. Dokázali pochopit, co po nich chceme hrát a výsledky se dostavují,“ má jasno hlavní kouč.

,,Opět to zavání individuálním hodnocením. Určitě nás příjemně překvapil přístup Václava Vrby, u kterého jsme nemuseli řešit jediný kázeňský přestupek jak na hřišti, tak i mimo něj. Dále pak Ondra Miklas, který po celou podzimní část soutěže podával velmi vyrovnané výkony a v neposlední řadě pilíř obrany Filip Ondruš. A takto bych mohl postupně ke každému hráči napsat jak je důležitý pro tým, ale tím se vracíme k odpovědi na podrobný rozbor týmu,“ ukončil debatu o překvapení podzimu v řadách jeho týmu asistent trenéra.

,,Máme jasně danou filozofii hrát útočně. Chodit do rizika i v obraně, ale ne žádné laxní bránění. Já i Michal(pozn. asistent Michal Švach) jsme se shodli, že chceme maximálně podporovat útok. Máme takové krédo, že kdo útočí, tak prostě vyhraje. Kluci odehráli hodně zápasů, kdy prohrávali, ale tím, že jsme je nabádali, aby hráli stále svoji hru, tak jsme soupeře ofenzivním fotbalem nakonec přehráli a dotáhli utkání do vítězného konce,“ je velmi spokojený Petr Švach.

,,Už při vstupu do trenérského kolotoče jsme si s bráchou řekli, co budeme chtít hrát. A následně to klukům v kabině oznámili. Jednoznačně agresivní kombinační fotbal založený na důrazu a útočné hře,“ vysvětluje obecnou taktiku Michal Švach a pokračuje proč to ze začátku soutěže nešlo tak lehce. ,,Začátek soutěže byl ve znamení hledání a utváření, ale myslím, že tak od pátého kola kluci pochopili, že v týmu má každý šanci dostat se do zápasu od první minuty. Nerozlišujeme hráče mladé nebo starší, ale snažíme se zařazovat do sestavy ty hráče, kteří si to za svůj přístup zaslouží,“ zakončil svoji myšlenku Michal.


Otázky pro trenéry

Peťa ŠvachNa hodně zápasu jsi nebyl přítomen, protože se ti to krylo s áčkem. Jak jsi byl spokojený se svým bráchou a asistentem v jedné osobě?
Jsem strašně rád, že Michal do toho se mnou šel, protože si myslím, že i v tomhle směru je strašně důležité pracovat s člověkem, kterému věříš a důvěřuješ, poslechneš si jeho názory, vyhovíte si. Už vím, že když je někde vyhozený trenér, tak si sebou bere i asistenta, dříve jsem to tak neviděl, ale teď už ano. Jinak jsem spokojený, protože se výborně doplňujeme.

Máš odezvu, jak probíhá zápas bez tvé přítomnosti? Zda-li funguje vše v pořádku..
V tom není problém. Prakticky do posledního tréninku jsem vždy s klukama a jelikož Michal má hodně zkušeností, tak i ten zápas bezemě zvládl vždy dobře. Nicméně jsme se bavili, že na zápase je vždy lepší být ve dvou, počínaje rozcvičkou atd. Hlavně jsou na naši hru dva pohledy, doplníme se, protože každý může vidět trochu něco jiného.

Míša ŠvachHodně zápasu jsi odkoučoval sám, jak si to zvládal? Byla to pro tebe výhoda, že sis to celé mohl udělat podle sebe?
Ne tady nebudu váhat s odpovědí ani minutu. Výhoda to určitě není. Kdo zná fotbalové prostředí, tak ví, kolik je kolem samotného utkání drobných organizačních záležitostí např. u dorostu nejsou přítomni 3 rozhodčí, takže vždy musíte zajistit někoho, kdo to odmává. Naštěstí nejsme na to dva ,ale máme i vedoucího Karla Kosečka. A ten případnou absenci bráchy spolehlivě zastoupil.

Jak hráči vnímali, když jsi byl s něma sám a nebo když jsi byl i s bráchou na zápase?
Vždy, když chybí hlavní kouč, může být přístup hráčů poněkud volnější. Já měl to štěstí, že vždy šlo o zápasy tzv. ,,s regionálními rivaly“ ve Štítné a v Brumově. Tyto zápasy jsme chtěli vyhrát (a nakonec i vyhráli), takže nebyl čas řešit, kdo tě koučuje na střídačce.

Pár slov k zimní přípravě..

Pozornost výborných výkonů našich dorostenců zřejmě neunikne ani trenérům áčka, a tak se dá očekávat, že se pár hráčů posune do tréninku s prvním týmem. ,,Chceme, aby starší kluci trénovali minimálně s béčkem a ideálně s divizí, protože to je jejich priorita, musí se nachystat na mužský fotbal. Ti kluci potřebují hrát co nejtěžší zápasy a jen tohle je posune výš,“ vysvětluje možný posun jeho hráčů a pokračuje. ,,Všeobecně práce na těch klucích je strašně moc. Začneme od poloviny ledna, ze začátku 2x a potom 3x týdně tréninky. Trochu poběháme, nabereme sílu, kdy se celá příprava uskuteční v domácích podmínkách,“ zakončuje budoucí plány trenér Petr Švach.

Jestli si myslíte, že hráčům skončila úplně sezóna a tým se sejde poprvé až v přípravě, tak jste na omylu. ,,Po skončení soutěže do Vánoc chodíme jednou týdně do haly a ve čtvrtek využíváme umělku spolu s B- týmem a legendami. Jedná se o takové udržovací mezidobí,“ vysvětluje Michal Švach a nastiňuje lehce průběh zimní přípravy. ,,Ostrá příprava začne druhým týdnem v lednu a pak jako každoročně série zimních přípravných utkání. Co se týče posunů a pohybů hráčů, uvidíme s čím přijde vedení klubu nebo trenéři mužů. Bývá však zvykem, že starší hráči se zapojují plně do zimní přípravy seniorů. Konec podzimu začali tréninky s dorostem i kluci ze starších žáků, takže jak říkám, jsme s trenéry i vedením klubu FC TVD ve spojení a uvidíme,“ zakončil svůj výklad asistent trenéra Michal Švach.