Fotbalisté FC TVD Slavičín hostí v neděli třetí tým tabulky ze Šternberku

 

/Slavičín/ Fotbalisté FC TVD Slavičín hostí v neděli 7. května na domácím hřišti nováčka divizní skupiny E ze Šternberka. Ten figuruje v tabulce na velmi lichotivém třetím místě se ztrátou pěti bodů na domácí tým. Slavičínští fotbalisté se totiž po středeční výhře na půdě rezervy brněnské Zbrojovky opět vrátili na první příčku divizní tabulky. Poslední duel obou soupeřů na podzim ve Šternberku skončil výhrou domácích 2:0, kdy Slavičané v tomto utkání doplatili na mizernou koncovku. Zápas začíná v tradičním nedělním času v 10.15 hodin.

FC TVD Slavičín

neděle 7.5.2023

hřiště Slavičín v 10.15 hodin

Branky: 
Sestava:
Střídali:
Šternberk,  7.5. 2023

 

Představení klubu FK Šternberk:

 

Historie klubu

První dochovaná zpráva o utkání fotbalistů Šternberka je z roku 1923. Z tohoto roku se dochovala fotografie mužstva Bohuňovic, které zvítězilo nad DFC Šternberk 2:0. Fotbal se tehdy hrál ve Šternberku již po první světové válce, ale oficiální prameny uvádějí nástup fotbalu ve Šternberku až v červenci 1945.

Prvním předsedou byl zvolen pan Velimský. Poblíž nádraží si Šternberští vybudovali hřiště a sehráli několik přátelských a turnajových zápasů. V roce 1947 vstoupili do mistrovských soutěží boji ve třetí třídě. Poměrně rychle stoupali na výkonnostním žebříčku a v roce 1956 hráli jeden rok v Krajském přeboru olomouckého kraje. V té době hrál v dorostu brankář Ivo Viktor, pozdější reprezentant.

 

Reorganizací soutěží po roce 1960, kdy byly původní kraje zrušeny, byl Šternberk zařazen do Okresního přeboru, který hned v roce 1961 vyhrál. První polovina šedesátých let patří k nejlepším v dosavadní historii klubu. V roce 1963 totiž postupuje do tehdejšího krajského přeboru a za Duklou Olomouc a Sigmou olomouc je tři roky třetím nejlepším klubem Olomoucka. V roce 1965 přichází zlom. Muži sestupují do I. A třídy a po roce dokonce do I. B. V roce 1969 se vrací do I. A třídy a stabilizují výkonnost. Až do roku 1984 se drží v této soutěži a každý rok se prosazují do první desítky mužstev regionu. Největší úspěch v tomto období zaznamenali v roce 1978, kdy skončí v soutěži třetí a toto umístění jim zajistilo i třetí místo v pomyslném žebříčku mužstev – za olomouckou Sigmou a uničovskými fotbalisty.

 

 

V roce 1984, po úpravě soutěží, sestupují z do krajské soutěže a z ní v roce 1987 dokonce do okresního přeboru. V roce 1988 končí v okresním přeboru až na osmém místě, na žebříčku mužstev regionu klesají na 28. místo, což je nejhorší umístění v historii. V roce 1990 končí v okresním přeboru druzí a postupují do I. B, kterou za rok vyhrávají a vrací se po sedmi letech do I. A třídy, kde bojují celých devět let. Druhé místo v soutěžním ročníku 1999/2000 stačí k postupu do Hanáckého župního přeboru. V tuto dobu vzniká nový výkonný výbor kolem nového předsedy pana Hanzla a šternberský fotbal se vrací po patnácti letech do první desítky Olomoucka.

 

Krajský přebor se hraje ve Šternberku celých deset let a to včetně mládežnických družstev. V soutěžním ročníku 2009/2010 se šternberští fotbalisté umisťují na posledním místě a sestupují do I. A třídy. V sezoně 2010/2011 se vytváří zcela nový ženským tým, který zahajuje svou sportovní činnost v Moravskoslezské divizi žen a ihned se umisťuje na 4. místo tabulky. Zároveň muži bojují o návrat do Fincentrum krajského přeboru Olomouckého kraje.

 

 

V sezóně 2011/2012 si tým mužů pod vedením trenéra Oldřicha Sklenáře 4 kola před koncem sezóny předčasně zajišťuje postup do nejvyšší krajské soutěže. Bohužel zároveň zaniká tým žen. V tomto období vzniká nový výkonný výbor s předsedou Petrem Novosadem. Začínají se tvořit plány na rekonstrukci fotbalového zázemí, abychom vytvořili dobré podmínky pro mládež, která by měla být budoucností klubu.

 

Sezóna 2016/2017 se zapsala do dějin FK Šternberk. Nejen, že se mění logo klubu, proběhla rozsáhlá rekonstrukce tribuny a šaten, ale tým mužů A i B postupují do vyšších soutěží, kdy pro A tým je historický návrat do divize (čtvrté nejvyšší soutěže České Republiky) po 52 letech obrovským úspěchem. Radost z postupu nám nezkazil ani fakt, že týmy nepostoupily z prvních míst. B tým mužů tak začíná novou sezónu v soutěži 1.B třída krajského přeboru.